luni, 26 iulie 2010

Un bucatar salajean, selectat pentru imaginea TV Paprika

Un bucatar salajean, selectat pentru imaginea TV Paprika
un articol de M. OPREA (16 Iunie 2010) aparut in ziarul Magazin Salajean:

Adrian Szucs, din Zalau, bucatar de meserie sub sloganul "De bun gust", a fost selectat pentru noua imagine a canalului TV Paprika, singurul post de televiziune dedicat complet gastronomiei si stilului de viata sanatos, in urma unui concurs de casting organizat in perioada 1-30 aprilie. Pentru a participa la competitie, adresata tuturor celor care se considera talentati in arta culinara si care se descurca in fata camerelor de luat vederi, candidatii au avut de realizat cate un clip de prezentare insotit de poze, povestile lor de viata si cum au ajuns pasionati de bucatarie. La aceasta proba, Adrian Szucs s-a prezentat cu doua retete culinare, dintre care una proprie - Muschiulet de vita "A la Ernest", numita dupa fiul sau, si Tortelini cu pangasius.

szucs

Din totalul de candidati, specialistii TV Paprika au ales zece dintre ei, care au ajuns in finala, printre care se numara si bucatarul salajean Szucs. Participantii au fost atent analizati, din punct de vedere al criteriilor stabilite de catre organizatori si specificate in regulamentul concursului: calitatile profesionale in domeniul culinar, abilitatile de prezentare si lejeritatea in fata camerei de luat vederi, educatia, carisma personala si povestea din spatele pasiunii pentru gatit.

Cei zece finalisti s-au intalnit in data de 9 iunie, la Bucuresti, unde s-au duelat in fata juriului TV Paprika, in cadrul unei emisiuni filmate in studio. Acestia s-au prezentat cu retete proprii pe care le-au realizat in cele mai impresionate moduri in cadrul finalei competitiei. "Fiecare dintre concurenti am avut 20 de minute la dispozitie pentru pregatirea preparatului. Reteta aleasa am creat-o in drum spre Bucuresti si se numeste: Rulada din piept de pui cu banane si sos de portocale pe pat de mar cu crusta de mac. N-as putea sa spun cum mi-a iesit rulada pregatita pentru prima oara, pentru ca n-am apucat sa degust, preparatul fiind luat cu asalt de catre juriu si echipa de filmare.

Pot doar sa spun ca am fost singurul care nu a folosit intreaga suma pentru achizitionarea ingredientelor", ne-a spus Adrian Szucs, adaugand ca in urma competitiei i s-a propus sa ramana la Bucuresti sa continue emisiunea, insa a refuzat fiindca isi doreste sa fie mai aproape de familia de la Zalau. Totodata, bucatarul Adrian Szucs a tinut sa aduca multumiri conducerii restaurantului "Popasul Romanilor" pentru ca i-au pus la dispozitie bucataria pentru realizarea filmarii care l-a trimis la TV Paprika.

Toate retetele prezentate vor fi afisate ulterior pe site-ul TV Paprika si de asemenea filmate si difuzate pe postul tv, in cadrul unei emisiuni speciale. Primii trei finalisti vor fi premiati, iar daca juriul va intalni bucatarul mult cautat, acesta va avea ocazia sa filmeze o serie la TV Paprika in care va fi prezentator si bucatar.

Reteta prezentata la concurs:

Ingrediente pentru o portie: 200 g piept de pui, 70 g banane, 5 g oregano, sare, piper, ulei, 15 g de zahar, 200 g mac, 50 g unt, o portocala si 25 ml de cognac.

Mod de preparare: Se feliaza pieptul, se bate, se condimenteaza pe o parte cu oregano, sare si piper peste care se pune bucata de banana. Se ruleaza in folie de aluminiu obtinandu-se o rulada care se introduce la cuptor la temperatura de 180 de grade si se introduce sonda in rulada la temperatura de 73 de grade. Dupa ce va fi gata, o dam prin mac, dar e bine sa stea 10-15 minute sa se raceasca pentru a putea fi taiata.

Sos: Intr-o tigaie se topeste untul dupa care se razuie coaja de portocala, dupa care se toarna cognac-ul si se flambeaza. La final se adauga sucul stors din portocala.

Se poate servi cald sau rece, alaturi de garnitura de cartofi steak sau orez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu